لوگوی بیمه حافظ
  • منو
  • خانه
  • جستجو
  • English
  • ورود
پرچم ایران
جستجو
    درباره ما
    بیمه حافظ در یک نگاه
    چارت سازمانی
    جایگاه سازمانی
    کاتالوگ سازمانی
    خدمات الکترونیک
    صدور آنلاین بیمه نامه خودرو
    صدور و تمدید آنلاین بیمه نامه
    ثبت آنلاین الحاقیه افزایش تعهدات
    صدور آنلاین بیمه نامه آتش سوزی
    صدور بیمه نامه آتش سوزی طرح جامع خانوار
    تکمیل فرآیند صدور بیمه نامه آتش سوزی طرح جامع خانوار
    پرداخت اقساط بیمه نامه
    پرداخت اقساط با کد اعلام بدهکار
    پرداخت اقساط با کد ملی
    استعلام نرخ بیمه نامه
    استعلام نرخ بیمه نامه ثالث
    استعلام نرخ بیمه نامه بدنه
    استعلام وضعیت بیمه نامه عمر
    وضعیت سود مشارکت در منافع
    استعلام اندوخته و بازخريد
    استعلام وضعیت و وصول بیمه نامه
    چاپ بیمه نامه ثالث
    سامانه جامع صدور گواهی حمل باربری داخلی
    صدور بیمه نامه اتباع خارجی
    دریافت نرم افزار
    اعلام خسارت درمان
    سامانه اعلام و پیگیری هزینه های درمان
    نرم افزار مخصوص گوشي هاي هوشمند
    اعلام خسارت خودرو
    شبکه فروش و خدمات
    شبکه فروش
    شبکه فروش روی نقشه
    درخواست نمایندگی
    مراکز درمانی طرف قرارداد (کمک رسان ایران)
    روابط عمومی
    اخبار
    تقویم
    گالری ویدئو
    تماس با ما
    ارتباط با ما
    رایانامه info@hafezinsurance.ir
    پیگیری پیام
    پیامک 300045653
    فرم تقاضای استخدام
    پیگیری درخواست استخدام
    گزارشگری و افشای اطلاعات
    پورتال سهامداران
  • درباره ما
  • خدمات الکترونیک
  • دریافت نرم افزار
  • شبکه فروش و خدمات
  • روابط عمومی
  • تماس با ما
  • گزارشگری و افشای اطلاعات
  • پورتال سهامداران
یکشنبه، 24 اسفند 1399 ساعت 09:04:19
یکشنبه، 24 اسفند 1399 ساعت 09:04:40
مدیریت روابط عمومی
3921
0
0

چرا احياي مجدد وزارت بازرگاني؟

مصاحبه دکتر محمود دودانگه رئیس هیئت مدیره بیمه حافظ و معاون سابق امور اقتصادي و بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت با روزنامه اعتماد

چرا احياي مجدد وزارت بازرگاني؟

سه پيشنهاد حداقل دستمزد در سال 1400

رييس‌جمهور بيستم اسفندماه، در جلسه هيات دولت به احياي مجدد وزارت بازرگاني اشاره كرد و گفت؛ يك وزير مي‌خواهيم كه به فكر توزيع باشد، توزيع بي‌صاحب است و اين مشكل اصلي ما است. ما كه وزير بازرگاني نداريم اگر مي‌داشتيم و اگر ميان دولت و مجلس همكاري صورت مي‌گرفت، امروز ما روز و نوروز ديگري داشتيم. ما امروز كسي را نداريم كه مسوول خريد و اجناس مردم باشد.
روحاني گفته است: يك وزير داريم كه به فكر صنعت خودش و يك وزير هم داريم كه به فكر كشاورزي خودش است. ما يك وزير مي‌خواهيم كه به فكر زندگي مردم و مصرف مردم باشد، به فكر اين باشد كه توزيع چگونه انجام مي‌شود. توزيع چه مي‌شود؟ توزيع ما بي‌صاحب است و اين مشكل اصلي ماست. اين در حالي است كه دولت در پايان دوره قبل به صراحت اعلام كرد كه وزارت بازرگاني مي‌خواهد و اين لايحه را با دوفوريت به مجلس داد و اين لايحه تا روزهاي آخر مجلس قبل ماند و تصويب شد و به شوراي نگهبان رفت، يك ايراد كوچك وجود داشت كه مي‌توانست در عرض چند ثانيه در مجلس حل شود و نشد و باقي ماند و در اين مجلس هم متاسفانه باقي مانده است.
محمود دودانگه، معاون سابق امور اقتصادي و بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت در اين باره معتقد است؛ هرچند وزارت بازرگاني در ظاهر حذف شده اما همه ماموريت‌ها و وظايف و اركاني كه در وزارت بازرگاني سابق بوده همچنان در اركان وزارت صنعت، معدن و تجارت مشغول فعاليت هستند. دودانگه به «اعتماد» گفت: زماني كه موضوع نظام توزيع به ميان مي‌آيد اين نظام بازيگراني دارد از عرضه‌كنندگان و زنجيره توزيع تا خرده‌فروشان و عمده‌فروشان در اين عرصه فعاليت مي‌كنند اينكه اين زنجيره يكپارچه شود و كارآمدي خود را داشته باشد ارتباطي به اينكه وزارت بازرگاني باشد يا نباشد، ندارد. اين عضو كميسيون اقتصادي مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: هر چند وزارت بازرگاني اسما حذف شده اما همه ماموريت‌ها و وظايف و اركاني كه در وزارت بازرگاني سابق بوده همچنان در اركان وزارت صنعت، معدن و تجارت به فعاليت خود ادامه مي‌دهند و طبيعتا اگر ساختاري كه هم‌اكنون وجود دارد نتوانسته اين زنجيره توزيع را يكپارچه و كارآمد كند پس از احياي وزارت بازرگاني هم نخواهد توانست. او ادامه داد: بخش عمده‌اي از مشكلاتي كه در شرايط فعلي در نظام توزيع وجود دارد به ضعف مديريتي در اين نظام برمي‌گردد و بخش ديگر نيز به مسائل و مشكلات ساختاري كه در اقتصاد ما در سال‌هاي قبل ايجاد شده و در سال جاري نيز ادامه پيدا كرده است. اين كارشناس امور تجاري خاطرنشان كرد: اگر قيمت تمام‌شده و هزينه‌هاي توليد امروز بالاست دلايل متعددي دارد و طبيعتا نمي‌توان انتظار داشت كه توليدكننده محصول مورد نظر ما را با نرخ قبلي توليد كند و اين محصول با همان نرخ‌هاي گذشته در اختيار مصرف كننده قرار گيرد، اينكه قيمت محصولي بالاست به نظام توزيع برنمي‌گردد بلكه موضوعات ديگري در آن دخيل است. او ادامه داد: از جمله اينكه ارز چگونه مديريت مي‌شود؟ يا اينكه سيستم مالياتي چگونه عمل مي‌كند؟ يا سيستم گمركي چگونه فعاليت مي‌كند؟ و حتي نرخ حقوق و دستمزد چگونه تعيين مي‌شود؟ در قيمت تمام‌شده يك كالا حائز اهميت است.
اشكال از نظام توزيع است 
يا سياست‌گذاري‌هاي كلان؟
دودانگه گفت: اين در حالي است كه زماني كه ما در انتهاي زنجيره توزيع مي‌بينيم قيمت محصولي بالاست يا كمبودي در كالايي وجود دارد همه نگاه‌ها به سمت نظام توزيع مي‌چرخد اين در حالي است كه سياست‌گذاري‌هاي كلان در اين حوزه نقش اساسي دارند.
معاون سابق امور اقتصادي و بازرگاني وزارت صنعت، معدن و تجارت تصريح كرد: در صورتي كه نرخ ارز، هزينه‌هاي بانكي و نيازمندي‌هاي توليد و تامين مالي بخش توليد به درستي مديريت مي‌شد شايد امروز مي‌توانستيم نظام توزيع را زير سوال ببريم اما مشكلات اين بخش‌ها باعث شده تا نظام توزيع هم نتواند فعاليت خود را به درستي ايفا كند.
دودانگه ادامه داد: اگر ورودي‌هاي نظام توزيع مناسب باشد نظام توزيع در خدمت مصرف‌كنندگان قرار خواهد گرفت و اگر ورودي‌هاي نظام توزيع دچار اختلال شود نظام توزيع اين اختلال را با شدت بيشتري به مصرف‌كنندگان منتقل مي‌كند. آنچه شاهد آنيم اين است كه متاسفانه در حال حاضر ورودي‌هاي نظام توزيع اختلال دارد و نظام توزيع هم به درستي مديريت نمي‌شود و اين تشديد نوسان بر دوش مردم قرار گرفته است. او افزود: به جاي آنكه چالش و مشكل را به سمت احياي وزارت بازرگاني ببريم به سياست‌هاي خود در بخش‌هاي مختلف برگرديم و به مديريت‌هاي مختلف در اين مجموعه بپردازيم و اگر قرار است چنين ساختاري مجدد احيا شود ابتدا بايد بتوانيم حداقل‌هاي لازم را به درستي مديريت كنيم چرا كه در دوره‌هايي كه وزارت بازرگاني هم بود ما بازهم شاهد چنين مشكلاتي بوديم.
الزام بر كوچك‌سازي ساختارها
دودانگه با اشاره به اهميت كوچك كردن دولت اظهارداشت: تبديل كردن دولت به يك نهاد كوچك، چابك و كارآمد يكي از بندهاي قانوني برنامه چهارم مجلس بود كه در دولت نهم نيز اين موضوع پيگيري شد و اقداماتي هم در اين راستا صورت گرفت، طبيعتا اگر بخواهيم وزارت جديدي با عنوان وزارت جديد بازرگاني ايجاد كنيم حتما در تعارض با فلسفه قانون و رويكردي كه در همه جاي دنيا اعمال مي‌شود خواهد بود. او گفت: در همه دنيا به اين موضوع توجه مي‌شود كه دولت تنها در حوزه‌هايي فعاليت كند كه برايش تعريف شده و نه در تمامي حوزه‌ها، متاسفانه در حالي كه وزارت بازرگاني و وزارت صنعت و معدن ادغام شدند اما مشكلي كه وجود دارد اين است كه در دوره پياده‌سازي اين سياست و يكپارچه‌سازي به فكر كوچك كردن اين ساختار نيفتاديم.
او با بيان اينكه تنها عنوان اين دو وزارتخانه يكپارچه شد، تصريح كرد: سياست‌گذاري‌ها، فرآيندها و برنامه‌ها بسيار سطحي رخ داد و اين موضوع برمي‌گردد به مكانيسم يكپارچه سازي كه در طول يك دهه گذشته طي شده و جاي ابهام دارد و اشكلات مختلفي بر آن وارد است. او خاطرنشان كرد: زماني كه سيستم‌ها دچار اختلال مي‌شوند بايد به فكر ايجاد يكپارچگي و وحدت فرماندهي باشيم و با توجه به اينكه مشكلات ناشي از تحريم و كوويد 19 را نيز در كشور داريم، طبيعتا آنچه خيلي مهم است اين است كه يكپارچگي بيشتري را در نهاد دولت ايجاد كنيم تا بتوانيم سياست‌هاي كاملي را اعمال كنيم و به دنبال هزينه‌تراشي نباشيم. دودانگه افزود: در حال حاضر مقطعي نيست كه تشكيلات جديدي ايجاد شود و همان موازي‌كاري‌هايي كه در گذشته بين وزارت صنايع و معادن و وزارت بازرگاني بود را داشته باشيم، آنچه واجب است اين است كه به دنبال وحدت رويه بين وزارتخانه‌هاي صنعت، معدن و تجارت باشيم. او ادامه داد: در سال 1384 و ماقبل آن مجمع بانك‌هاي تجاري ذيل وزارت بازرگاني بود زيرا بانك‌ها بايد بتوانند سرويس‌هاي لازم را به بخش تجاري كشور بدهند و بسياري از زيرساخت‌هاي تجاري ذيل مديريتي وزارت بازرگاني بود اما متاسفانه در حال حاضر اين خدمات بازرگاني كه پشتيبان تجارت كشور است عملا ذيل اين وزارتخانه مديريت نمي‌شوند و تنها اسمي از بازرگاني باقي مانده است. دودانگه تصريح كرد: در اين مدت برخي از ماموريت‌هايي كه به اشتباه از وزارت بازرگاني و وزارت صنعت، معدن و تجارت جديد جدا شد به وزارت كشاورزي منتقل شد و در پاره‌اي موارد برخي از سياست‌گذاري‌ها در بخش‌هاي مختلف وزارت جهاد كشاورزي، وزارت اقتصاد و دارايي و حتي وزارت راه پيگيري مي‌شود و اين موضوع باعث شده كه اين زنجيره نظام توزيع يكپارچه را نداشته باشيم و مشكلات متعددي را در انتهاي زنجيره متحمل مي‌شويم.
چرا احياي مجدد وزارت بازرگاني؟
او گفت: اينكه نظام لجستيك چگونه مديريت شود بسيار مهم است و تنها در حالي كه نظام لجستيك نظام منسجمي داشته باشيم در هزينه‌هاي نظام توزيع تاثيرگذار خواهد بود و مي‌تواند در خدمات نهايي به مصرف كننده نيز موثر باشد.



نظرات
ثبت نظر جدید
→
→ →
→ →
→
ارسال نظر
  • آخرین اخبار
  • پربیننده ترین عناوین
آغاز جشنواره فروش بیمه‌نامه های متنوع شرکت بیمه حافظ به مناسبت سالروز تأسیس آغاز جشنواره فروش بیمه‌نامه های متنوع شرکت بیمه حافظ به مناسبت سالروز تأسیس
شرکت بیمه حافظ با افتخار، بیست‌وسومین سالگرد تأسیس خود را جشن می‌گیرد. شرکت بیمه حافظ با افتخار، بیست‌وسومین سالگرد تأسیس خود را جشن می‌گیرد.
روندهای کلیدی برای مسئولین حسابرسی داخلی در صنعت بیمه روندهای کلیدی برای مسئولین حسابرسی داخلی در صنعت بیمه
آینده پژوهی فرصت‌ها و چالش‌های احتمالی صنعت بیمه آینده پژوهی فرصت‌ها و چالش‌های احتمالی صنعت بیمه
بررسی حادثه شناور شهراز بررسی حادثه شناور شهراز
انتصاب رئیس اداره حسابداری مالی در شرکت بیمه حافظ انتصاب رئیس اداره حسابداری مالی در شرکت بیمه حافظ
چارچوب مدیریت ریسک شرکتی (ERM) در صنعت بیمه چارچوب مدیریت ریسک شرکتی (ERM) در صنعت بیمه
انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های درمان در شرکت بیمه حافظ انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های درمان در شرکت بیمه حافظ
تفاهم نامه طرح نوروزی فرماندهی پلیس راه ماکو و بیمه حافظ تفاهم نامه طرح نوروزی فرماندهی پلیس راه ماکو و بیمه حافظ
ارائه خدمات بیمه‌ای در ایام نوروز در کلیه شعب بیمه حافظ ارائه خدمات بیمه‌ای در ایام نوروز در کلیه شعب بیمه حافظ
سومین مراسم تئاتر ‌‌و موسیقی جشن حافظ با اسپانسری بیمه حافظ پایان یافت سومین مراسم تئاتر ‌‌و موسیقی جشن حافظ با اسپانسری بیمه حافظ پایان یافت
انتصاب معاون مدیر مالی در شرکت بیمه حافظ انتصاب معاون مدیر مالی در شرکت بیمه حافظ
برگزاری جلسه آموزشی پیاده‌سازی سامانه مدیریت ریسک با نحوه شناسایی، تحلیل و ارزشیابی و پاسخ به ریسک در بیمه حافظ برگزاری جلسه آموزشی پیاده‌سازی سامانه مدیریت ریسک با نحوه شناسایی، تحلیل و ارزشیابی و پاسخ به ریسک در بیمه حافظ
تحلیل مقایسه‌ای نظام‌های بیمه‌ای مبتنی بر ساز و کار اشتراک ریسک (مطالعه موردی: بیمه‌های متقابل و تکافلی) تحلیل مقایسه‌ای نظام‌های بیمه‌ای مبتنی بر ساز و کار اشتراک ریسک (مطالعه موردی: بیمه‌های متقابل و تکافلی)
تأثیر نوآوری خدمات بر رضایت مشتریان با نقش میانجی ارزش آفرینی و دانش مشتری در صنعت بیمه تأثیر نوآوری خدمات بر رضایت مشتریان با نقش میانجی ارزش آفرینی و دانش مشتری در صنعت بیمه
به کارگیری استاندارد بین المللی گزارشگری مالی 9، ابزارهای مالی، در صنعت بیمه: چالش‌ها و راهکارها به کارگیری استاندارد بین المللی گزارشگری مالی 9، ابزارهای مالی، در صنعت بیمه: چالش‌ها و راهکارها
مدل‌سازی ریسک‌های بیمه غیرعمر و الزامات سرمایه در شرکت سهامی بیمه ایران: رویکرد کاپولا مدل‌سازی ریسک‌های بیمه غیرعمر و الزامات سرمایه در شرکت سهامی بیمه ایران: رویکرد کاپولا
چهارچوبی برای پیاده‌سازی فناوری اطلاعات سبز در صنعت بیمه چهارچوبی برای پیاده‌سازی فناوری اطلاعات سبز در صنعت بیمه
شاخص‌های ریسک پروفایل ریسک‌های دریایی در راستای بیم‌سنجی ریسک‌های مذکور شاخص‌های ریسک پروفایل ریسک‌های دریایی در راستای بیم‌سنجی ریسک‌های مذکور
انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های عمر و زندگی در شرکت بیمه حافظ انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های عمر و زندگی در شرکت بیمه حافظ
انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های باربری، کشتی و هواپیما در شرکت بیمه حافظ انتصاب سرپرست مدیریت بیمه‌های باربری، کشتی و هواپیما در شرکت بیمه حافظ
شناسایی ابعاد موثر بر بیمه غیرمتمرکز کسب و کارهای حوزه فناوری مالی مبتنی بر زنجیره بلوکی و هوش مصنوعی شناسایی ابعاد موثر بر بیمه غیرمتمرکز کسب و کارهای حوزه فناوری مالی مبتنی بر زنجیره بلوکی و هوش مصنوعی
اطلاعات و صورت‌های مالی 9 ماهه منتهی به 1403/09/30 (حسابرسی نشده) شرکت بیمه حافظ منتشر شد. اطلاعات و صورت‌های مالی 9 ماهه منتهی به 1403/09/30 (حسابرسی نشده) شرکت بیمه حافظ منتشر شد.
راه‌اندازی بخش صدای مشتری در شرکت بیمه حافظ راه‌اندازی بخش صدای مشتری در شرکت بیمه حافظ
برگزاری جلسه مدیران ستادی شرکت بیمه حافظ با مدیران سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان زنجان و بررسی مسائل در راستای بهبود خدمات رسانی قرارداد فیمابین برگزاری جلسه مدیران ستادی شرکت بیمه حافظ با مدیران سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان زنجان و بررسی مسائل در راستای بهبود خدمات رسانی قرارداد فیمابین
پیام تبریک مدیر عامل بیمه حافظ به مناسبت روز زن پیام تبریک مدیر عامل بیمه حافظ به مناسبت روز زن
دومین نشست مدیران ستادی و روسای شعب بیمه حافظ در سال 1403 -21و 22 آذرماه – مشهد مقدس دومین نشست مدیران ستادی و روسای شعب بیمه حافظ در سال 1403 -21و 22 آذرماه – مشهد مقدس
برگزاری اولین وبینار متمرکز سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ها ، بیمه حافظ و شرکت کمک رسان (SOS) برگزاری اولین وبینار متمرکز سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای استان ها ، بیمه حافظ و شرکت کمک رسان (SOS)
انتصاب مدیر امور مشتریان شرکت بیمه حافظ انتصاب مدیر امور مشتریان شرکت بیمه حافظ
برگزاری مراسم آیین رونمایی از طرح جدید میلاد حافظ، با حضور مدیر عامل، تعدادی از اعضای هیئت مدیره، معاونین و مدیران شرکت بیمه حافظ برگزاری مراسم آیین رونمایی از طرح جدید میلاد حافظ، با حضور مدیر عامل، تعدادی از اعضای هیئت مدیره، معاونین و مدیران شرکت بیمه حافظ
شرکت بیمه حافظ با افتخار، بیست‌وسومین سالگرد تأسیس خود را جشن می‌گیرد. شرکت بیمه حافظ با افتخار، بیست‌وسومین سالگرد تأسیس خود را جشن می‌گیرد.
آغاز جشنواره فروش بیمه‌نامه های متنوع شرکت بیمه حافظ به مناسبت سالروز تأسیس آغاز جشنواره فروش بیمه‌نامه های متنوع شرکت بیمه حافظ به مناسبت سالروز تأسیس
روندهای کلیدی برای مسئولین حسابرسی داخلی در صنعت بیمه روندهای کلیدی برای مسئولین حسابرسی داخلی در صنعت بیمه


پیوندها
  • بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران
  • سنهاب
  • پژوهشکده بیمه
  • سندیکای بیمه گران ایران
  • انجمن حرفه ای صنعت بیمه
  • سازمان بورس و اوراق بهادار
  • سازمان منطقه آزاد اروند
  • سازمان منطقه آزاد ارس
  • سازمان منطقه آزاد چابهار
  • اخبار وزارت امور اقتصادی و دارایی
  • سازمان منطقه آزاد انزلی
  • سازمان فرابورس
  • شورای عالی مناطق آزاد
  • سازمان منطقه آزاد قشم
  • سازمان منطقه آزاد ماکو
  • فناوران اطلاعات خبره
  • کارانگر فناوران خبره
زبان ها
  • English
  • العربية
  • Türk
  • русский
.: کلیه حقوق متعلق به بیمه حافظ می باشد.